Marc Geldof
Het jaar van de fusie Sint-Jozefscollege en Sint-Tillo (en volgende)
​
1998-99 : fusie van Sint-Tillo en het Sint-Jozefscollege LA Izegem. Een eerste poging met Luc Coucke als directeur voor één jaar was reeds in het verleden mislukt. Dankzij het protest van de leerkrachten en de ouders(een buitengewoon oudercomité) , die zelfs op straat betoogden aan de dekenij, moest Deken Decoene inbinden. Uitstel bracht geen afstel. Gerard Vandeweghe (directeur middelbare afdeling) speelde het spelletje mee en verloochende zo het Sint-Jozefscollege , de doelstellingen en het levenswerk van wijlen de principaal Z.E.H. Etienne Louwaege. Deken Decoene haalde zijn slag thuis. Hij wilde reeds jaren één school per parochie en daarbij, die van het college waren "vrijbuiters" ! Marleen Depypere en Jean-Paul Decroix vormden samen het directieteam, maar van "team" was allesbehalve sprake. J.P. was dan ook gelukkig en bevrijd ,toen hij daarop directeur werd in het H. Hart.
Voortdurende twisten, conflicten, tegenstrijdigheden, leugens,... ontlokten bij nestor Jef Deprez de volgende uitspraak : "Liegen is niet moeilijk, maar een leugen volhouden, dat is moeilijk !"
In februari 2002 werd de school doorgelicht. De conclusies van de drie inspecteurs waren onthutsend ! Het verslag van de inspecteurs Viviane Druant, Jan Van Hulle, Kris Van Maele was onverbiddelijk : " Het onderwijskundig en organisatorisch functioneren in deze school voldoen niet. De infrastructuur en andere wettelijke bepalingen in deze school voldoen niet !" Het advies luidde o.a. " Volgend tekort dient weggewerkt te worden: Tegen 1 januari 2003 : Als directeur in overleg een strategie uitwerken en realiseren om te komen tot een sfeer van vertrouwen, open communicatie en democratische besluitvorming met alle participanten !" Dekene Decoene was furieus en tekende het verslag op 3 mei 2002 voor gelezen en niet voor akkoord. Meteen hadden de mannen van het college de boter gegeten. Te pas en ten onpas werden die geconvoceerd en op het matje geroepen op de dekenij. "Eén voor allen en allen voor één !" en dus trokken ze samen in blok. Deken Decoene weigerde hen telkens samen binnen te laten en dus trokken de onderwijzers dan maar terug huiswaarts.
Vanaf 2002 moest er een arbeidsreglement opgemaakt worden voor de scholen. Deken Decoene wilde een gezamenlijk reglement , maar wettelijk moest dit per school gebeuren. Men probeerde dit te doen zonder personeelsafgevaardigde Marc Geldof in zaal Nele. Die was echter toch ter plaatse voor de aanvang, maar mocht niet aanwezig zijn. Het COV werd gecontacteerd en er werd klacht ingediend bij het Centraal Paritair Comité in Brussel. Tijdens de kerstvakantie werd Marc Geldof geconvoceerd op de dekenij bij het schoolbestuur. Vrijgesteld secretaris Rachel Deveire van Oost-Vlaanderen werd door de juridische dienst van COV gemandateerd om bijstand te verlenen. Na heel wat discussies en brieven tussen Deken Decoene en Romain Maes, algemeen secretaris COV, kreeg Marc Geldof gelijk bij het CPC. Uiteindelijk moest er per school een arbeidsreglement opgemaakt worden. Op 18 mei 2003 werd dit in het LOC van Sint-Tillo Sint-Jozef goedgekeurd en ondertekend in aanwezigheid van Sabrina Janssens, vrijgesteld secretaris COV.
Gerard Vandeweghe hield het voor bekeken en nam ontslag. In september 2003 ging Deken Decoene eindelijk op pensioen en vertrok naar Roeselare. Herman Lecluyse werd de nieuwe Deken en voorzitter van het schoolbestuur in oktober 2003. Het jaar nadien werd Hendrik Vandromme voorzitter van het SB. Als oud-directeur van het VTI had hij heel wat ervaring en hij zorgde voor een nieuwe en frisse wind.
Op 13 oktober 2004 werd zonder overleg en zonder onderhandeling in het LOC door de directie de computerklas van Sint-Jozef naar Sint-Tillo verhuisd. Drogredenen lagen hier aan de basis. De onderwijzers hadden die jarenlang opgebouwd in het "college" en waren "voorlopers" in het onderwijsgebeuren. De afbraak, verhuis en opbouw kostten natuurlijk heel wat geld aan de firma Burex uit Beveren-Leie. Een oude computer werd in elke klas van 4-5-6 geplaatst. Voor Sint-Tillo werden uiteraard 6 nieuwe aangekocht. Wat had men wel gedacht ? Daar kwam het op geen euro, terwijl voor het college .... ?? Het duurde heel lang voor er internet kwam in de 6 klassen. Het kwam niet op een boycot minder of meer. Onder druk van Hendrik Vandromme moest dit gebeuren tijdens de herfstvakantie van 2005, maar het werd uiteindelijk januari 2006. In de loop van 2007 werd door de leerkrachten van Sint-Tillo een gesprek bij het SB aangevraagd na weer maar eens conflicten met de directie. Deken Lecluyse en Kristien Piccavet aanhoorden de grieven, maar beloften brachten weinig baat. Overleg en inspraak waren heel ver te zoeken. Veel beloven en weinig geven, doet de zotten in vreugde leven !
In juni 2007 nam Hendrik Vandromme ontslag als voorzitter van het SB. Zijn schrijven vermeldde o.a. : " De bovenvermelde taken en vooral het voorzitterschap van Opvoeding & Onderwijs zijn bijna een dagdagelijkse job geworden (telefoons, afspraken, nota"s opstellen, documenten lezen, vergaderingen, overleg plegen, gesprekken voeren, bemiddelen, enz.... ) vergen veel energie (Er zijn heel wat moeilijke problemen in enkele van onze scholen (Sint-Tillo en H.Hart )Bovendien wordt de materie in die organisaties dermate gespecialiseerd (onderwijswetgeving, vzw, boekhouding, pedagogische evoluties, ...), dat ik me daarbij niet echt goed meer voel. Ik heb in het verleden in alle verenigingen en organisaties, die ik heb geleid steeds het gevoel gehad het geheel te overzien en de te bespreken en uit te voeren gegevens te beheersen, zowel op het pedagogisch , organisatorisch, technisch als financieel vlak. Nu is dat niet meer zo en zou ik wat navorming moeten volgen en nog veel meer documenten en vakliteratuur lezen om bij te blijven. Die energie kan en mag ik niet meer opbrengen."
Deken Lecluyse nam dan maar weer zelf het voorzitterschap over. Ondertussen verdwenen in het college de studiezaal, de expressieklas, de videoruimte, de knutselruimte, ...... en werden aan De Zonnebloem doorgegeven. Daar zat men ook met een onbekwame directie opgezadeld. Bart Carlier verhuisde als onderwijzer van De Zonnebloem naar de H. Familie (omdat hij geen les meer wilde geven aan die bende dommekl....) , maar hij kwam wel terug als directeur. Ook de stevige knutseltafels werden zomaar aan de KSA gegeven, want die stonden in de weg in de gang... Alles wat niet te heet of te zwaar was, verdween van Sint-Jozef naar Sint-Tillo. Van een "beleid" gesproken !
In 2007 was er opnieuw schooldoorlichting. Het verslag vermeldde o.a. : " De school kan de onderwijsleermiddelen en de schooluitrusting verbeteren : De school dient de regelgeving met betrekking tot kosteloosheid van onderwijs nauwgezet op te volgen en na te leven. In de kleuterafdeling de leermiddelen en de spelmaterialen uit te breiden om een rijker klasmilieu en meer motiverende speelwerkplekken ,afgestemd op de leeftijd van de kleuters, te organiseren. Te voorzien in een ruimer aanbod van hard-en software op V2 om de nieuwe ET voor ICT te kunnen nastreven." Alle voorgaande budgetten voor ICT (1998-2003 ongeveer 35.000 €) werden vooral gebruikt voor Sint-Tillo en niet voor Sint-Jozef. De oplossing werd door de directie gevonden. Eureka ! De stedelijke leergangen werden bereid gevonden om een computerlokaal op een paar vrije momenten ter beschikking te stellen van klas 4-5-6 !
In september 2008 trad Geert Feys oud-directeur van de middelbare afdeling van het Sint-Jozefscollege, toe tot het SB ,en werd voorzitter van Opvoeding & Onderwijs. Op 1 september 2009 ging Marc Geldof als laatste der "collegevossen" op pensioen. Een tijdperk was afgesloten. Alle onderwijzers van het vroegere college waren ribbedebie ! Eindelijk verlost van die "ambetanterikken"!
​
Merkwaardige gebeurtenissen
Geert Vermeulen verhuisde van het college naar Sint-Tillo en was gelukkig, toen hij directeur werd in Zonnebeke. Van de hel naar de hemel !
Jan Devos was de voortdurende conflicten beu in Sint-Tillo en vertrok naar een Freinetschool.
Bart Decouttere werd weggepest door de directie en kon dankzij tussenkomsten in het SB verhuizen naar de H. Familie. Daar bloeide hij opnieuw open !
In 10 jaar fusie kon de directie zelf geen enkele pedagogische of didactische bijdrage leveren in de personeelsvergaderingen. Telkens werden buitenstaanders of pedagogische begeleiders gevraagd.
Werkingsbudgetten werden vooral gebruikt voor Sint-Tillo. Nieuwe toestellen werden gekocht en de oude rommel werd naar Sint-Jozef gebracht. (TV, video, koffiezet, enz..) Nieuwe kasten in de gang, bureau van de directie opgefleurd, ....geld genoeg voor dergelijke zaken !
Een gratis busreis in 2007,2008,2009 werd voor de leerkrachten georganiseerd op kosten van het werkingsbudget. De "echte " gingen niet mee uit principe. Papier, knutselmateriaal, enz... werd beperkt en zeer goed nageteld en zat achter slot en grendel ! Kopiëren in Sint-Tillo moest men als kleine kinderen aanvragen. Wie niet te vertrouwen is, vertrouwt ook geen anderen !
Een beginnende leerkracht werd met een "onvoldoende " door de directie van Sint-Tillo buitengewerkt, terwijl ze in andere scholen "goed" presteerde volgens de directie van het H.Hart.
Julie Terryn deed teveel gratis plage-uren, maar kreeg toch geen kans om te blijven.
De vijfdes kwamen eens een week te vroeg aan op bosklas in Westouter, wat nogmaals het organisatorisch falen in de verf zette. Was dat opnieuw een "typfout" ?
Bussen voor de schoolreizen waren dikwijls wrakken (afdankertjes zonder comfort) , die niet beantwoordden aan de moderne eisen. Zo moest de bus voor de 4des vervangen worden ,omdat er te weinig zitplaatsen waren en men vertrok een uur later dan voorzien. Waarschijnlijk weer een "typfout" zoals meermaals gezegd werd door de directie. Fouten en misverstanden waren altijd de fout van iemand anders !!
Leerkracht I.M. van het 5de lj won een computer voor haar klas bij de voorstelling van een nieuwe taalmethode bij Die Keure in juni 2008. Tijdens haar bevallingsverlof in februari 2009 werd die "geconfisqueerd" voor het zorglokaal. Best geen prijzen winnen voor de eigen klas, want .... !!
Om paal en perk te stellen aan financiële uitspattingen werd beslist in het SB in 2009 om 10 % van het werkingsbudget op een spaarrekening te plaatsen. Grote uitgaven moeten eerst de goedkeuring van het SB krijgen.
Arbeidsreglement Art.4 §1 punt1 : Het bestuurspersoneel is in principe aanwezig tijdens de openingsuren van de onderwijsinstelling. (8.00 -11.55 u. en 13.00 - 16.30 of 16.15 u.). Zelden iemand meegemaakt ,die nooit op tijd aanwezig was of zo laat toekwam.
​
DANK U WEL : Hendrik Vandromme
Dag Marc,
Ik wil je via deze mail persoonlijk op de hoogte brengen van dit ontslag bij het schoolbestuur van Opvoeding & Onderwijs om privé-redenen, omdat ik je ook via deze mail persoonlijk wil danken voor het vertrouwen en de vlotte samenwerking,die ik mocht ondervinden gedurende de voorbije jaren.
Ik hoop dat de SG en alle scholen er in de toekomst zullen in slagen over een cultuur van overleg en positieve samenwerking en verstandhouding te ontwikkelen,waar nu nog teveel alleen een structuur voor overleg aanwezig is. Jij kan daartoe nog je steentje bijdragen ,zeker in Sint-Tillo.
Hendrik Vandromme (juni 2007)
​
DANK U WEL : Manfred Geldof
Een grote proficiat en dank u wel !
Beste Marc,
Nu het afscheid aan jouw zo geliefde college met rasse schreden nadert , wil ik u persoonlijk feliciteren met uw jarenlange tomeloze inzet voor duizenden kinderen , honderden collega's en voor onze school in het algemeen. Als benjamin van een uitzonderlijke lichting leraars hebt u samen met uw collega's van die lichting een bijzondere dynamiek gegeven aan ons Sint-Jozefscollege.
Persoonlijk is het dan ook mijn overtuiging,dat de fusie tussen Sint-Tillo en Sint-Jozef een historische vergissing is geweest, zeker op de manier waarop ze werd geleid.
Ik kan dus perfect begrijpen en voelen, wat jullie hebben meegemaakt in deze moeilijke periode. Zelf was ik op dat moment van de beslissing nog geen lid van de Raad van Bestuur, maar ben vanaf 2002 meermaals geconfronteerd geweest met de pijnlijke gevolgen ervan. Ik kan u verzekeren, dat ook mijn hart gebloed heeft bij het aanhoren van deze talrijke pijnlijke verhalen. De veerkracht van mensen is echter zeer groot en daarom ben ik ervan overtuigd ,dat ook deze beslissing vroeg of laat in zijn bedoelde plooi zal vallen.
Ik wens u van harte nog vele gelukkige jaren en zoals het spreekwoord zegt, het zijn enkel de bergen,die elkaar nooit meer ontmoeten,m.a.w. tot bij een volgende gelegenheid !
Met vriendelijke en dankbare groeten,
Manfred (6 juni 2009)
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
​
BLOG 5de leerjaar
sjizegem (vijfbsjizegem.blogspot.com)
​
​
